Kādu malku labāk izvēlēties?
2019-07-07
Ieteikumi malkas iegādei
2019-09-30

Kādu malku izvēlēties kamīnam?

Neraugoties uz plašajām apkures veidu iespējām, dzīvā uguns mājoklī joprojām ir cieņā. Šajā ziņā kamīns ir universāls un praktisks risinājums. Tas dod gan siltumu, gan simbolizē mājīgumu un atpūtu, turklāt tas neapšaubāmi ir sava veida greznuma priekšmets jūsu mājokļa interjerā.

Pateicoties modernajām tehnoloģijām, kamīni ir vienlīdz labi ierīkojami gan privātmājās, gan dzīvokļos. Kamīnu tehnoloģiskās iespējas ļauj tos izmantot gan kā papildu, gan galveno apkures elementu. Arī kamīnu novietošanu telpā var plānot atkarībā no interjera – tas var atrasties gan stūrī, gan pie sienas, gan telpas vidū.

Vispiemērotākā malka kamīnam viennozīmīgi ir sausa bērza malka ar maksimālo mitrumu 15-20%.Tieši tāda maka labi degs un dos maksimālo siltumu. Ar bērza malku ir viegli iekurināt, tā degs ar ilgu, vienmērīgu liesmu un nedzirksteļos.

Tieši bērza malka izdala par 25% vairāk siltuma nekā apse un par 15% vairāk kā priede.

Bērza malkai sadegot, rodas viegls un maigs aromāts. Tas gan samazinās, ja malka glabāta ilgāk par diviem gadiem.

Kamīni ir arī labi piemēroti kokskaidu brikešu izmantošanai, jo tās cietākas un smagākas, jo kurināšanas rezultāts labāks. Var izmantot arī malkas un brikešu kombināciju.

Neiesakām likt kamīnā mitru malku, tā slikti iedegsies un veicinās kondensēta veidošanos (mitruma) uz iekšējā skursteņa virsmas. Jebkurā gadījumā malkas mitrums kamīna kurināšanas laikā nedrīkst pārsniegt 25%, tikai šajā gadījumā no koksnei sadegot neizdalās vielas kaitīgas veselībai.

Kā otrs būtisks faktors ir apkures sistēma ( kamīns, krāsniņa, apkures katls un dūmvads ) pie sausas malkas lietošanas strādās daudz efektīvāk. Kreazots izdalīsies daudz mazāk, kā rezultātā uz kamīna darba virsmas būs mazāk nosēdumu un veicinās saražotās enerģijas apmaiņu. Dūmvadam sausa malka ir svarīga. Kreazots dūmvada iekšējo sienu noklāj visā tā augstumā. Jo mitrāka malka, jo vairāk kreazots. Tas automātiski samazina vilkmi, var izraisīt aizdegšanos. Dūmvados, kuros nav ielikta čaula, to var labi redzēt pat mājas iekštelpās, ja tas atrodas mājas vidū. Cauri ķieģeļiem spiežas melna masa, kuru pēc tam ir neiespējami dabūt ārā. Lietojot kamīnu, krāsniņu vai apkures katlu, vienmēr izmantojiet sausu malku.

IEGĀDĀTIES MALKU KAMĪNAM ŠEIT!